منشور اخلاقی نشریات علمی ـ پژوهشی دانشگاه پیام نور این منشور تعهدنامهای است که برخی حدود اخلاقی و مسئولیتهای مربوط به انجام فعالیتهای علمی ـ پژوهشی و چاپ آنها در نشریات را ترسیم میکند تا از بروز تخلفات پژوهشی آگاهانه یا ناآگاهانه توسط نویسندگان مقالات پیشگیری نماید. این منشور برگرفته از ”منشور و موازین اخلاق پژوهش“ مصوب معاونت پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران، موازین انتشاراتی پذیرفته شده بینالمللی، و تجربیات موجود در حوزۀ نشریات علمی ـ پژوهشی است.
1. مقدمه نویسندگان، داوران، اعضای هیئتتحریریه و سردبیران نشریات موظف هستند تمام اصول اخلاق پژوهشی و مسئولیتهای مرتبط در زمینه چاپ را دانسته و به آن متعهد باشند. ارسال مقاله توسط نویسندگان، داوری مقالات و تصمیمگیری در مورد قبول یا رد مقاله توسط اعضای هیئتتحریریه و سردبیر بهمنزله دانستن و تبعیت از این حقوق میباشد و در صورت احراز عدم پایبندیِ هر یک از این افراد به این اصول و مسئولیتها، نشریات هرگونه اقدام قانونی را حق خود میدانند.
2. وظایف و تعهدات نویسندگان (Authors’ Responsibilities)
نکته 1. چاپ مقاله به معنی تأیید مطالب آن توسط مجله نیست.
نکته 2. از درج عبارت ”مؤلف افتخاری(Gift Authorship)“ و حذف ”مؤلف واقعی(Ghost Authorship) “خودداری شود.
3. رفتار غیراخلاقی انتشاراتی و پژوهشی نویسنده/نویسندگان موظف به احتراز از ”رفتار غیراخلاقی انتشاراتی و پژوهشی (Research and Publication Misconduct)“ هستند. اگر در هر یک از مراحل ارسال، داوری، ویرایش، یا چاپ مقاله در نشریات یا پس از آن، وقوع یکی از موارد ذیل محرز گردد، رفتار غیراخلاقی انتشاراتی و پژوهشی محسوب شده و نشریه حق برخورد قانونی با آنرا دارد.
4. وظایف داوران (Reviewers’ Responsibility) داوران در بررسی مقالات، میبایست نکات ذیل را درنظر داشتهباشند:
5. وظایف سردبیر و اعضای هیئت تحریریه (Editorial Board Responsibilities)
منابع
Committee on Publication Ethics, COPE Code of Conduct, www.publicationethics.org |